Lees hier de uitgave 2019 oktober van het sint-pauluskrantje.

Sint-Pauluskrantje oktober 2019

Oktober - Mariamaand - Rozenkransmaand

In Oktober
als de zomer
traag is doodgegaan
bloeit een ander krans van rozen
in het bidden van veel handen.
Gij hebt
altijd met een glimlach
’t oor geneigd
naar dit herhaalde
noemen van uw naam.

Bij de mysteries
die door al die rozen gaan
zijt Gij betrokken.

En zij reiken U
door dat gebed
een regenboog gedenken aan.

In de rij van deze krans
bidt Gij een deel
uit alle ‘Onze Vaders’ mee.

Gij wordt met heel uw wezen
diep en schouwend
een doorklaarde zee
wanneer het ‘Glorie zij…’
door dat brevier
van vele leken gaat.

In oktober
als de zomer
traag is doodgegaan
bloeit de rozenkrans
waarin het Evangelie staat.

door Willy Verschaetse C.Ss.R.

Voor de redactie
Erwin Vandecauter

Lees hier de uitgave 2019 september van het sint-pauluskrantje.

Sint-Pauluskrantje september 2019

Meer dan 200 jaar geleden zei John Keats het al in zijn episch gedicht “Endymion”: “A thing of beauty, is a joy forever”.

Ja, de mens onderscheidt zich van alle andere levende wezens op aarde door de zin voor en het beleven van schoonheid. Sinds we er weet van hebben getuigt de homo sapiëns van kunstzin.

Het is die schoonheidszin waarin we heel regelmatig worden ondergedompeld en ten volle van kunnen genieten in een kerk die we mogen bestempelen als de mooiste van ……….

Deze barokke omgeving, met topwerken van Antwerpse meesters, is het podium van een enorm scala aan muziek. Niet alleen concerten maar ook eucharistievieringen, opgeluisterd door orkest, koor, solisten en orgel, zorgen voor een muzikale in- en aanvulling van de liturgie. Want muziek is een vorm waarin het goddelijke zich thuis voelt, een intens gebeuren.

Indien je een lijst van kunstvormen zou opmaken en de beleving hiervan als maatstaf neemt, dan is muziek nummer uno op de ranglijst (Immanuel Kant).

Als je meer over de menselijke waarde van muziek wenst te lezen kan ik het boek “Thuis in muziek” van de Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska aanraden.

Voor de redactie
Erwin Vandecauter

Lees hier de uitgave 2019 juli van het sint-pauluskrantje.

Sint-Pauluskrantje juli-augustus 2019

Vakantie, eindelijk.

"Je hebt er maandenlang naar uitgekeken" zong Gerard Cox al in 1973, maar eindelijk is het dan zo ver: zomer en vakantie.

Een fantastische tijd. Voor velen het signaal om het wat rustiger aan te doen. Prachtig weer, geen vergaderingen, ’s avonds een BBQ in de tuin, ...... een bezinningstijd.

Negatieve gevoelens worden door de zonnestralen weggevaagd, een kans om er een paar weken tussenuit te glippen, de mooiste tijd van het jaar, een tijd die zich aankondigt na Pasen, als de dagen langer worden.

De geestdrift voor allerlei dagelijkse activiteiten begint langzaam af te nemen. En mag het niet? Als je maanden lang heel druk bezig bent geweest? Dan is het toch heerlijk om naar een lagere versnelling over te schakelen? Even afstand te nemen van je dagelijkse bezigheden? Ieder op zijn manier.

Een fantastische vakantie gewenst vanwege uw redactie,
Erwin Vandecauter

Lees hier de uitgave 2019 juni van het sint-pauluskrantje.

Sint-Pauluskrantje juni 2019

Pastoor Paul Scheelen viert op 23 juni, de dag na zijn 80ste verjaardag, zijn vertrek en gaat met pensioen. Dat is een open deur intrappen, ik weet het, want al maanden wordt dit bericht via verschillende kanalen verspreid. Het zal een feest worden met de nodige toeters en bellen.

Maar het is nu eenmaal een feit dat deze stuwende kracht afscheid neemt. Hij draaide meer dan 20 jaar mee in het wel en wee van onze parochie, als een sleutelfiguur, juist zoals Petrus, al heeft hij meer bewondering voor Paulus, de apostel van de actie.

Pastoor Scheelen was ook de drijvende kracht achter het Sint-Pauluskrantje en dat niet alleen door zijn inspirerende artikels. Hij was zich bewust van het belang van een orgaan zoals ons krantje waarmee we een kleine 1600 e-mailadressen bereiken. Over netwerking gesproken.

Bedankt Paul voor die jaren van inzet en vriendschap, al heb ik een donkerbruin vermoeden dat dit heengaan niet definitief is.